Przybliżamy kolejny z projektów zrealizowanych w ubiegłym roku dzięki wsparciu z programu grantowego „Polska dziś i jutro”. Organizatorem akcji „Biało-czerwona łączy pokolenia” było Stowarzyszenie "Aktywna Jura". Poniżej kilka słów o jej realizacji.

„Św. Jan Paweł II mówił, że „Naród, który nie zna swojej przeszłości, umiera i nie buduje przyszłości”. Wypełniając ten duchowy testament Wielkiego Papieża Polaka i mając na uwadze troskę o godne uczczenie 105. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, Stowarzyszenie Aktywna Jura w Myszkowie aktywnie włączyło się w obchody Święta Niepodległości.

W związku z tym, w Częstochowie i we wszystkich gminach powiatu myszkowskiego (Myszków, Poraj, Żarki, Koziegłowy, Niegowa) zorganizowano akcję „Biało-czerwona łączy pokolenia”, której celem było dotarcie z biało-czerwonymi flagami z drzewcem do mieszkańców, tak aby 11 listopada mogli wywiesić je na terenie swoich mieszkań i posesji, a tym samym w symboliczny sposób zamanifestować przywiązanie do polskości, do narodu polskiego oraz wyrazić szacunek wobec Tych, którzy na przestrzeni wieków za wolność i suwerenność Polski przelewali krew.

W każdej gminie został utworzony tzw. Punkt Flagowy, w którym Członkowie i Wolontariusze Stowarzyszenia, harcerze oraz uczniowie klas mundurowych pełnili dyżury i bezpłatnie rozdali 2 287 flag dla wszystkich zainteresowanych mieszkańców, łącząc pokolenia w poczuciu dumy narodowej".